De Oudezijds Voorburgwal 27 en 29 en Oudezijds Achterburgwal 20-22 en 24 te Amsterdam behoren tot de eerste cluster gerestaureerde panden van het 1012 project. De panden zijn beter bekend als een gedeelte van het complex “Determeyer vakkleding en uniformen” , van 1893 tot 1985 en daarna als bingo hal/casino “Mata Hari”.

In 2008 zijn de panden eigendom geworden van Ymere. Het gedeelte aan de Oudezijds Achterburgwal bestond uit 3 aparte panden (1 apart pand en een z.g. tweelingpand), waarvan de funderingsresten nog zijn aangetroffen. In de periode van Determeyer zijn de 3 panden gesloopt, de vloeren op gelijke hoogte aangebracht en voorzien van de gevel zoals nu bestaand is. Achter de “schijnkap” van het pand is in de nieuwe situatie een verdieping opgetopt waarin een prachtige woning is gesitueerd. Ten behoeve van daglicht toetreding is het oude lichthof weer open gemaakt.

In opdracht van Ymere zijn de panden geheel gerestaureerd, voorzien van een nieuwe fundering en Oudezijds Voorburgwal 27 van een fundering omdat deze niet aanwezig was. De panden zijn geschikt gemaakt voor 2 lagen horeca aan de Oudezijds Achterburgwal, een kantoor op de begane grond van Oudezijds Voorburgwal 27 en 5 stuks huurappartementen.
Mata Hari Amsterdam

Image Gallery v0.1b

Loading images.. hold on!